tisdag

Börja tolerera intoleransen!

Är det rätt att använda demokrati för att uttrycka sin önskan om diktatur?

I en artikel för två år sen i expressen skrev Maria Marchner om exnazisten Johnny vars vändpunkt i livet blev ett samtal med Mosen hakim, rektor på Mälardalens Högskola. Mosen hade innan blivit hårt kritiserad för sin vilja att debattera med nazisterna iustället för att ignorera dem.
Om Johnny inte hade mött Hakim finns risken att han fortfarande varit nazist. Varför menar då vissa att man inte borde ta nazisterna på allvar och debattera med dom i tv, radio och tidningar?

Vad är vi rädda för, att vi skulle erkänna dom? Det är dags att i så fall öppna ögonen, främlingsfientliga organisationer får allt större stöd av vanliga människor. Partiet Sverigedemokraterna fick t ex nästan 3 procent av alla röster i förra riksdagsvalet och använder sitt utanförskap som argument. Om allas åsikter är lika mycket värda borde främlingsfientliga, rentav rasistiska tankar också ha sin rätt att bli uttryckta.

Är vi så rädda för hets mot folkgrupp? Visst, de kanske slänger ur sig lite judehat men eftersom de gör det i ett forum där de blir motsagda skulle det snarare motbevisas. Vilket de inte blir när ingen vill ta striden med dom.

Eller är vi helt enkelt rädda för att om vi tog debatten skulle de vinna?
Med nazismens ologik som argument skulle de knappast göra det.
Målet skulle i så fall inte vara att försöka förändra den debatterande nazisten, utan att förändra svenska folkets syn på honom. Om ingen säger emot nazisterna kommer fler och fler bli påverkade av dom och sakta börja tänka att nazismen inte är så tokig trots allt. En debatt i t ex tv där deras argument krossas ett efter ett skulle få vanligt smygrasistiskt folk att tänka om.

Jag har inga svar på vad man bör göra för att stoppa nazismens intåg i Sverige, men att sluta ingorera sanningen är ett bra första steg.
Jag lämnar er här med min viktigaste frågeställning.
Ska vi använda demokratiska medel för att uttrycka sin önskan om diktatur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar