onsdag

stilla liv och måleri

åh min gud, vet ni vad jag just kom på? stilleben handlar inte alls om nåt jävla ben! på engelska heter stilleben "still life" och antagligen på tyska "still leben" direkt översatt. OCH GISSAVAD DET HETER HÄR? stille ben.
kan ni inte tänka er en skånsk gumma sitt och vagga fram och tillbaka, vussjande " tyst lille ben, var stille". det har iallafall jag trott var sanningen, men det kan ju inte vara så. det måste vara tyskan. en tysk gumma som vussjar "STILL LEBEN" eller en engelsk som ba "STILL LIFE" fast varför de skulle säga stilla liv åt sina ben, det har jag ingen aning om. de är så konstiga de där utlänningarna.


nåja. varför jag upptäckte det här var för att jag lånade världens tyngsta bok igår om barockens arkitektur och konst. nu försökte jag googla fram bilder av Willem Claesz, en holländsk stillebenmålare som jag hittade däri. och han är så fruktansvärt bra. jag menar, alla var ju bra förr i tiden på att avbilda saker exakt eftersom de inte hade nån kamera,d e var helt enkelt tvugna. men alltså hans bild som heter "breakfast" är så himla himla fin. jag tycker det är så himla häftigt att nån fgaktiskt kan sitta och dutta fram allt liv, alla speglingar, allt, med en liten pensel!

innan jag började måla själv tyckte jag det såg skitenkelt ut, men hah, ojoj så fel jag hade. wake up call agnes! du kan iNTE MÅLA! jo, det kan jag, men det beror fan på vem man ska jämföra sig med. ska vi försöka? okej, vi börjar med Claezooooon!


och jämför med min rätt kassa bild på vad jag målat, men det syns att det är nåt iallafall:


OKEJ?! see what i meanaanananannana
nej, dags att gå till skolan snart och påbörja uppgiften "provocerande konst" på bilden. åh nej, huuuur ska jag klara detta, jag som aldrig provocerar nån.

2 kommentarer:

  1. jag har fått världens bild idee men jag måste ha en tjejmodell, en tjej som sitter och särar på benen utan kläder och en skylddockehand uppkörd i muffen, som en födsel eller något. mmmm!!!!!! ganska provokativttt chaan!

    SvaraRadera
  2. sounds fab darl! räkna med mig!

    SvaraRadera