fredag

hur man inte tar åt sig skit

jag har världens bästa föräldrar som alltid sagt åt mig att inte bry mig om när andra är elaka för de är bara avundsjuka eller oförståndiga. det är jättebra och så ska man säga till andra, men hur ska man kunna känna det själv? när nån taskmört kommenterar elaka saker på internet, när tonårsgäng skrattar åt en bakom ryggen för att man har konstiga kläder, eller helt enkelt när andra människor försöker få en att passa in i den mall vi alla ska passa in i. nu ska agnes ha skola i hur man inte tar åt sig skit!

jag brukar försöka tänka obejktivt. det här lärde jag mig på sociologikursen på universitetet: människor tycker om att veta vad de ser och förstå sin omvärld. det är faktiskt livsviktigt att bedöma olika situationer vi hamnar i för att överleva. samma sak är det när det gäller människor, vi tycker om att bedöma varandra också. vår dumma lilla hjärna orkar inte gå så djupt när den skapar denna bild av situationer, platser och personer utan så fort vi är med om något så vips har vi en ytlig bedömning som ser olika ut beroende på våra erfarenheter i livet.

vad händer då när någon beter sig på ett sätt vi inte förväntat oss? vad händer när en främling börjar prata med oss på bussen? vad händer när man är ute och promenerar på stan och möter en person med rosa istället för vanligt brunblont hår? vi tvingas omvärdera vår världsbild från den trygga mall hjärnan tänkt ut till nåt helt nytt- och ofta även otryggt.
ingen tycker om att känna sig otrygg, så därför hanterar man detta "hot" på olika vis. till exempel kan man tillsammans med sina vänner (eller en annan grupp man anser sig tillhöra) skapa en slags trygghet genom att känna att man har stöd av varandra. man kan viska eller peka eller skratta åt det farliga och okända, så avdramatiserar man det lite och känner sig lugnare. att reagera med ilska är också vanligt då man hamnar ur balans, och därför kan det vara skönt att avreagera sig med ett glåpord eller en elak kommentar på internet.

hur tar man inte åt sig skiten man får höra/känna/se då? först och främst, tänk på att den där "skiten" oftast bara är rädsla eller osäkerhet hos andra. och för det andra, tänk på att vad du än gör så kommer någon tycka att du gör fel. så gör det du själv tycker är det bästa.
och handlar det om utseende så tänk på att livet är för kort för att ha på sig tråkiga kläder.
och att du är bra. för även om hjärnan gärna delar in saker i mallar och stereotyper och fack, så tror jag att man blir lyckligare av att ifrågasätta dessa ibland. oavsett om man ifrågasätter eller ifrågasätts.

god jul och fridens broder

6 kommentarer:

 1. guuu du är så bra soppis!! hihi

  SvaraRadera
 2. Agnes du är och kommer alltid vara fenomenal! Ska köra det här som mantra. Är du i Umeå nåt unde julen? Kommer man få se dig nåt? God jul förresten!

  SvaraRadera
 3. stina jag flyttar hem den 28e för hevelde då ska vi bli knyppla och fika-kompisar

  SvaraRadera
 4. Är stolt och glad över att kunna kalla dig min bästa vän. Puss!

  SvaraRadera
 5. Åh soppan du är min förebild <3

  SvaraRadera