torsdag

Nationalism

Image and video hosting by TinyPic
Idag föreläste Doreen Månsson på min skola, eller snarare visade två avsnitt ur hennes nya tvserie "Välkommen nästan allihopa". Det handlade om främlingsfientlighet och jag blev så glad för hon hade insett att det är med humor och kärlek man ska bemöta människor, vilka problem de än har. Och det var rart när de intervjuade en avhoppare från nationalsocialistisk front som sa att egentligen behöver alla bara en kram. Ni borde se programmen, de går på onsdagar 19.30 i svt tror jag. Jättefint.

Men det jag började fundera på är om jag har rätt att kalla mig nationalist eller om jag har helt fel då. För en nationalist borde väl logiskt sett vara någon som älskar sitt land, och det gör jag ju. jag läser på wikipedia att "Nationalismen hyllar nationen, kulturen, historien och slår vakt om nationalstaten och dess intressen" vilket låter precis som nåt för mig! Men kan man vara nationalist och samtidigt tycka om flera länder än sitt eget?

Det hela kanske är lite felklingande också, om man går runt och säger att man är nationalist kanske folk tror att man älskar hitler, precis som att folk tror att man inte rakar benen och hatar män om man är feminist.

Jag vet inte. Vet ni?

5 kommentarer:

 1. Du är nog mer en patriot.

  SvaraRadera
 2. klart man kan! i de flesta andra länder skulle det vara otänkbart att inte vara nationalist, det är bara i pk sverige som man inte får älska sitt land. här tror ju alla att nationalist är lika med nazist, men det är Fel! varför skulle det vara så?

  SvaraRadera
 3. Problemet är väl att sd och liknande har fått bestämma vad som ligger i nationalstatens intressen.
  Enligt dom själva på deras hemsida så ligger det till bl.a. såhär: "Nationalism innebär en strävan efter ett tryggt och stabilt samhälle, där medborgarna känner samhörighet med varandra, genom en gemensam kultur och religion, ett gemensamt språk och en gemensam historisk bakgrund."
  Å de e ju svårt att ställa sig bakom sån "nationalism" om man gillar att det finns olika kulturer och religioner i ens land.

  Om man gillar flera länder så kanske man kan få kalla sig för internationalist eller nåt, vore fint.

  SvaraRadera
 4. Alltså man behöver ju inte kalla sig något för att känna något. Om folk undrar vad du tycker om Sverige så kan du ju säga att du älskar det, men man behöver ju liksom inte presentera sig som Hej jag heter Agnes och är nationalist.

  SvaraRadera
 5. alltså, det handlar väl lite om att inse att landet kanske inte bara är så jävla fett och bra för att SÅ ÄR DET. Som nationalism liksom innebär, utan kanske för att vi kan ha det jättebra och fint för att vi utnyttjar andra länder?

  SvaraRadera